
ווסתי מהירות מנועים משמשים כדי לשלוט במהירות של מנועים חשמליים. חיישן המחובר למנוע מודד את מהירותו. המכשיר מגדיל או מוריד את מתח הנסיעה כדי לשמור על מהירות המנוע קבועה. פונקציה זו בוצעה בעבר באמצעות מעגלים אנלוגיים, אך כיום המיקרו-מחשבים מסוגלים להחליף אותם. בדרך כלל, הווסת מותקן בסרוו או סטפר. ווסת מהירות מוטורי טיפוסי מורכב משני חלקים: חיישן זרם וחיישן מתח.
המרכיב המשותף של ווסתי מהירות מוטורית הוא ממיר המתח לזרם (VDC). היא משמשת במערכות כוח כדי להפחית את הכוח הנדרש על ידי מנוע. הזרם המוטורי שווה למתח הסוללה. הווסת מווסת את מהירות המנוע ומשנה את המתח. ווסת מהירות עשוי להיות בעל מתג בית/הגבלה בהתאם למודל. מספר יחידות מציגות ערוצי קלט/פלט מסייעים כדי לתקשר עם התקנים אחרים.
ישנם שני סוגים עיקריים של ווסתי מהירות: PWM וליניארי. הסוג הראשון מכוון את המתח של מנוע על ידי חיבור נגד משתנה בסדרה. התנגדות משתנה מכוונת מתח על פני המנוע. הסוג השני הוא מחובר סדרתי. טרנזיסטור הוא האפשרות הטובה ביותר למטרה זו. החיסרון העיקרי של התקני מוליכים למחצה הוא היעילות הנמוכה שלהם. משתמשים רבים בוחרים את הווסתים האלה לתפעול ודיוק במהירות גבוהה.
שיטת התדירות המשתנה משנה את התדר ואת מתח הקלט. שיטה זו שימושית עבור עומס ומהירות שונים. הפורמולה (1) מראה את הנוסחה לחישוב המומנט הנוצר על ידי מנוע. המומנט הוא קבוע עבור מתח קבוע V לתדר F. השני הוא גישת התדר האינפיניטסימלי. שיטה זו תאפשר למנוע להשתנות במהירות. שינוי פשוט בתדר מספיק כדי לשנות את המהירות.
תדר הכניסה של מיזוג האוויר. זה התדר שמכשיר AC מקבל חשמל. תדר הכניסה של ה-AC הוא בדרך כלל 50 Hz או יותר. תכונות נוספות של ווסת מהירות כוללות את ההגדרות שלו ואת אופן הפעולה. מצב המשוב הדיגיטלי הוא דוגמה אחת לווסת מהירות מוטורית דיגיטלית. המודל האנלוגי משתמש גם בנגד וגם בטרנזיסטור. שיטת PWM הרבה יותר יעילה. בנוסף לכך, הרזולוציה של מעגל הווסתה אינה מושפעת מגודל המנוע.
ישנם שני סוגים שונים של ווסתי מהירות מוטורית. הם שולטים במתח באופן שונה. לדוגמה, בווסתה ליניארית, המתח קבוע אבל התדירות לא. שיטה זו מאפשרת מהירות גבוהה תוך הבטחת בטיחות. במצבים בהם מהירות וטעינה משתנים במהירות, ווסת תדר משתנה הוא הבחירה הטובה ביותר. בדרך זו, הווסת יכוון את יציאת המנוע כדי לעמוד בדרישות העומס. חלק מהדגמים אלחוטיים ויש להם אפשרויות רבות.
מנוע בעל תדר משתנה, סוג נוסף של ווסת מהירות מוטורית, זמין גם הוא. זה משנה את מתח הכניסה כדי לכוון את מהירות המנוע. המנוע נשלט על ידי מתח קבוע. אם לא, תדירות המנוע מותאמת. מתח הכניסה גדל כדי לכוון את המהירות. תדירות המנוע אינה משתנה בשיטה זו. נקודת ההפעלה שלו נשארת ב P. כאשר אין עומס, המומנט מופחת ל N2.
ווסת המהירות בעל הרבה תפקידים שיועילו לכם:
הווסתים האלה מכוונים את מתח הקלט למנוע. הם מכוונים את מתח היציאה כדי להתאים את העומס והמהירות. ווסתי תדר משתנים יכוונו את המתח לעומסים שונים. הווסת יכוון את מהירות המנוע בדרך זו. אבל אם העומס משתנה, זה לא יגדיל את המתח. לכן, התדירות הממשלתית מבוססת על העומס. למשל, כאשר יש זרם רציף, הזרם יהיה מוגבל לערך קבוע.
PWM וליניארי הם הסוגים הפופולריים ביותר של ווסתי מהירות מוטורית. בעיקרון, שתי השיטות דומות. שתי השיטות משתמשות באותו עיקרון: נוגד משתנה מחובר למנוע ומכוון את עמידותו לשליטה במתח על פני המנוע. PWM הוא אותו הדבר. אף שלשיטה זו יתרונות רבים, היא אינה יעילה כמו הראשונה. התוצאה היא שונות בתפוקה של הווסתים האלה.